Elevator Pitch Tips
Zet jezelf haarscherp neer: eerlijk, eigen en onvergetelijk.
Jezelf laten zien in een presentatie is moeilijk. Helemaal online. Maar het is cruciaal als je je verhaal goed over wil brengen. Of je nou solliciteert, je voorstelt in een vergadering of een product verkoopt, jezelf goed neerzetten in de eerste minuut, geeft je de rest van je presentatie vleugels.
Ik geef je hieronder 5 elevator pitch tips, die je kunnen helpen jezelf neer te zetten in een personal pitch.
5 x Pitch Power
Tip 1: check je talenten bij anderen
Iedereen heeft talent. Het is vaak wat je zelf het minst bijzonder vindt, omdat het je zo makkelijk afgaat. Anderen zien jouw talent daarom vaak scherper. Vraag aan verschillende mensen uit verschillende hoeken wat zij jouw grootste talent vinden. Bijvoorbeeld aan familie, collega’s en vrienden. Het kan dat er een duidelijk talent naar boven komt, maar soms zijn het er meerdere. Kies er eentje uit en koppel die aan een voorbeeld, aan iets uit de praktijk. Dat kan iets zijn uit je werk of uit de privésfeer. Als het maar duidelijk jouw talent naar voren brengt.
Het begeleidende verhaal dat je schrijft zegt vaak veel over jou en is goed om je voorstelrondje in een meeting mee te openen, of om achter de hand te hebben als ‘uitsmijter’.
Voorbeeld elevator pitch tips:
Ik kan het onmogelijke voor elkaar krijgen. Een mooi voorbeeld is dat ik ooit mijn trouwring verloor in een Amsterdamse gracht toen ik in een bootje zat en een blikje bier opende. Plop, zo de dikke zwarte derrie in. Ik was nog maar net getrouwd dus ik moest en zou die trouwring terugkrijgen. Zelf mag je niet duiken in de grachten, dus ik heb de brandweer zover gekregen om precies op die plek een duikoefening te doen. En ze haalden de ring eruit!
.
Tip 2: doe een ademhalingsoefening voordat je een presentatie geeft
Zenuwen voordat je iets moet vertellen of presenteren zijn goed. Ze zorgen voor adrenaline waardoor je alert wordt en beter presteert. Maar ze mogen niet de overhand krijgen. Als je je hart in je keel voelt kloppen en je stem klinkt een octaaf hoger, dan zijn de zenuwen wat te veel aanwezig.
Er is een simpele oefening om je zenuwen te controleren:
Ga op een stoel zitten met beide benen op de grond. Leg je linkerhand op je onderbuik. Ogen dicht. Probeer nu te voelen waar je ademhaling zit. Waar beweegt het? In je borst? Bij je middenrif? Of in je buik? Als je nerveus bent adem je vaak boven in je borst. Soms gaan zelfs je schouders mee op en neer. Leg je rechterhand op de plek waar je ademhaling zit. Verplaats nu heel langzaam je rechterhand een stukje naar beneden. Probeer nu de ademhaling ook een stukje te laten zakken, zodat je weer tegen je rechterhand ademt. Herhaal dit tot je rechterhand vlakbij (of op) je linkerhand is. Oefen dit ook in situaties als je geen zenuwen voelt, zodat je herkent waar je ademt ‘zit’ in een ruststand.
Het is goed om deze oefening regelmatig te doen, juist als je rustig bent. Het kost je dan steeds minder moeite om de handen bij elkaar te krijgen.
Elevator pitch tips, tip 3: raak niet in paniek bij een black-out
Misschien herken je het gevoel ‘dat je het even niet meer weet’. Bijvoorbeeld als een vraag van een opdrachtgever je overvalt, of als er iets door je hoofd schiet waardoor je een black out krijgt tijdens het vertellen van je verhaal. Onthoud dan nu en voor altijd:
- Iedereen heeft wel eens een black-out;
- Een black-out duurt altijd maar heel kort
- Tijd is langer in jouw beleving dan bij de anderen
Het enige dat je hoeft te doen op zo’n moment is: focus op je ademhaling. Alleen even bedenken waar je adem zit, is vaak al genoeg. Als je een paar seconden ‘bewust ademt’ komt de informatie vanzelf weer binnen. Vertrouw daarop!
Tip 4: zoek de lol in het vertellen
Of je nou op een podium staat voor duizend man of in een vergaderzaaltje met z’n drietjes, er is één gouden regel in het presenteren: wat jij vindt als verteller, dat vinden wij als luisteraar ook. Dus als jij jezelf voorstelt en terwijl je praat denkt ‘wat een saai verhaal’, dan denken wij dat ook. Of het verhaal nou daadwerkelijk saai is of niet, wij krijgen mee wat jij ervan vindt.
Het goede nieuws: dit kun je dus ook omdraaien naar iets positiefs. Als je je verhaal oefent en je vindt er iets negatiefs van, geef het dan een positieve draai, zodat je er zelf blij van wordt. Dan wordt het vanzelf heel leuk om te vertellen en dan vinden wij – de luisteraars – het ook een leuk verhaal!
Tip 5: visualiseer je verhaal
Het is altijd goed om jezelf voor te stellen aan de hand van voorbeelden of korte verhaaltjes (zie elevator pitch tips, tip 1). Dat zegt namelijk meer over wie jij bent en wat je kunt, dan wanneer je de ervaringen uit je cv opsomt. Probeer altijd voorbeelden uit je (werk)ervaring te kiezen waaruit je talent blijkt. En vertel erover alsof het gisteren is gebeurd; vertel het beeldend en met fris enthousiasme. Plaats jezelf weer terug in dat moment, zie het voor je, neem ons als luisteraars hierin mee en deel je gedachtegang. Dit kun je heel goed oefenen in je dagelijks leven. Als er iets leuks gebeurt, maak er een verhaaltje van waarbij je aandacht geeft aan de details en vertel het aan een vriend(in).
Vind je deze elevator pitch tips waardevol en ben je benieuwd naar hoe je naar hoe je jouw pitch goed uitwerkt? Volg de masterclass ‘Pitch your Power’. Na 2,5 uur weet jij precies hoe jouw talent en jouw vaardigheden in een onvergetelijk verhaal bij elkaar komen.
BOEK EEN MASTERCLASS
Testimonials
“Jennifer ziet meteen wat goed is, wat potentie heeft en waar meer uitgehaald kan worden. Ik werk graag met haar omdat ze creatief sterk en heel eerlijk is. Ze werkt met twee cijfers achter de komma. En dat zijn de fijnste vakmensen om mee te werken” Jochem Myjer (Komiek)
“Jennifer is energiek en doortastend. Ze luistert goed, stelt de juiste vragen om vervolgens een krachtig verhaal neer te zetten. Na 1 workshop ging ik met een krachtig verhaal de deur uit. Dank Jennifer!” Sanya Tuharea (Online Sales Specialist ABN AMRO)
“Jennifer legt haar vinger op de juiste plek: de kern. Daar waar je het niet kan zien of vinden. Ze kan haarfijn aanvoelen en is altijd op zoek naar het oprechte: ze ziet jou en je kracht”. Tieka Masfar (freelance creative producer)
“Jennifer is een en al energie. Zij is een denktank en brengt haar ideeën met zoveel enthousiasme dat je meestal meteen bent verkocht” Sandrine van den Berg (sales & education Manager Redken)Er